MÜZİKLİ FORM
Müzikli müsabaka bir ya da birden fazla rakibe karşı gerçekleştirilen bir tür hayali müsabakadır. Bu müsabakalarda gösteriyi icra eden sporcu özel olarak seçilmiş bir müzik eşliğinde uzak doğu müsabaka sanatlarına ait teknikleri kullanır. Müzik seçimi kişilere bırakılmıştır.
Bütün müsabaka kısımları müzik eşliğinde icra edilir. Soft stiller dışında bütün müsabaka sanatı teknikleri ritme uygun olarak ilerlemelidir. Hard formlar sunum dışında 1 dakika 30 saniyeden uzun olamaz. Sunum da 30 saniyeyi geçemez. Soft stil de sunum dışında performans 2 dakikadan fazla süremez. Sunum yine 30 saniyeyi geçemez.
Mevcut kuralın ihlal edilmesi halinde ring sorumlusu yarışmacıdan 0.5 puan düşürülmesini talep edebilir. Bir performans 30 saniyeden kısa sürmüşse, ring sorumlusu yarışmacıdan 1.0 puan düşürülmesini talep edebilir.
Ritim
Madde 133 – Bütün müsabaka kısımları müzik eşliğinde icra edilir. Soft stiller dışında bütün müsabaka sanatı teknikleri ritme uygun olarak ilerlemelidir. müsabaka sanatı teknikleri bir müzik ritmi eşliğinde icra edilmek zorundadır
Uzunluk
Madde 134 -Hard formlar sunum dışında 1 dakika 30 saniyeden uzun olamaz. Sunum da 30 saniyeyi geçemez. Soft stil de sunum dışında performans 2 dakikadan fazla süremez. Sunum yine 30 saniyeyi geçemez. Mevcut kuralın ihlal edilmesi halinde, ring sorumlusu yarışmacıdan 0.5 puan düşürülmesini talep edebilir. Bir performans 30 saniyeden kısa sürmüşse, ring sorumlusu yarışmacıdan 1.0 puan düşürülmesini talep edebilir.
Müzikli müsabakalarda aşağıdaki yaş grupları yarışır
Madde 135
Erkekler ve bayanlar 07 – 09 yaş
Minikler 10 – 12 yaş
Yıldızlar 13 – 15 yaş
Gençler 16 – 18 yaş
Büyükler 19 – 45 yaş arası.
Bayan ve erkek yarışmacılarda yaş kategorileri aynıdır. Federasyon uygun gördüğü taktirde kategorileri birleştirebilir.
Kategoriler
Madde 136 –Müzikli müsabakalarda hem bayanlar hem erkekler için toplam dört kategori bulunmaktadır:
- Hard style : Karate ve Taekwando branşından esinlenmiştir. - Soft styles : Kung Fu ve Wu-Su' branşından esinlenmiştir - Silah kullanılan hard styles: bu stilde kama, sai, tonfa, nunchaku ve bo silahları kullanılır. - Silah kullanılan soft styles: bu stilde naginata, nunchaku, katana, tai chi chuan kılıçı, zincir, wushu uzun sopası, iki kılıç, kanca kılıcı ve iki kanca kılıcı vs. silahlar kullanılır.
Müzikli müsabakalarda yarışmacılar, diğer stillerdeki müsabakalara da iştirak edebilirler.
Hard ve soft stylesde 7 yan hakem toplam 10 hakem bulunur.
Üniformalar
Madde 137-Müzikli müsabakalarda yarışmacılar için belirlenmiş özel bir üniforma yoktur. Temiz ve münasip olmaları koşuluyla her türlü üniforma kabul edilir. Hard stilli müsabakalarda, yarışmacılar çıplak ayaklıyken, soft stilli müsabakalarda yarışmacılar spor ayakkabısı giyebilir. Bayanlar hariç performanslarına göre tişört giymeyebilirler.
Silahların Durumu
Madde 138- Her yarışmacı silahına en iyi şekilde bakmakla yükümlüdür. Bu silahlar bireyseldir ve müsabaka esnasında değiştirilemez. Ring sorumlusu arzu ederse yarışmacının silahını kontrol edebilir. Performanslarda gerçek silah kullanılamaz.
Akrobatik
Madde139- Wako ve Federasyon müzikli müsabakalarında, Hard ve soft stil müsabakaların her ikisinde de üç jimnastik hareketinden fazlasına izin yoktur.
Bu kuralın ihlal edilmesi, yarışmacıdan 0.5 puan düşülmesine yol açabilir. Jimnastik hareket müsabaka sanatı amacı taşımayan vuruşun gerçekleştirilmediği hareket çeşididir. Bazı jimnastik hareketler, harekete bir tekme ya da yumruk eklenerek geliştirilebilir. Bu durumda, bu artık jimnastik hareket sayılmayacaktır.
Değerlendirme Kıstasları
Madde 140 – Karar verilmeden önce, yan hakemler aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalıdır:
- Senkronizasyon: Hard stil müsabakalarda, mükemmel zamanlama, müzik ve hareket arasındaki ilişki, soft stil müsabakalarda ise hareket ve müzik arasındaki ilişki,
- Şovmenlik: Yarışmacının oyunculuk yeteneği ve koreografinin sunumunu,
- Zorluk derecesi: Tekmeler, atlayışlar, kombinasyonlar, jimnastik hareketleri,
- Temel hareketler: Orijinal stillerin temel tekniklerine göre yarışmacının vücudunu taşıyışı, yumruklar ve blokları,
- Denge, kuvvet, odaklanma: Mükemmel denge ve kuvvetle uygulanan hareketleri,
- Manipülasyon: Yarışmacının çalışmasını icra ederken kullandığı silahlara tamamen hâkim olması, bu silahlar üzerinde mükemmel bir kontrole sahip olmasını kastetmektedir.
Puanın Belirlenmesi
Madde 141- Bir müzikli müsabaka sonrası yan hakemler müsabıkın aktivitesini aşağıdaki kıstasları göz önünde bulundurarak değerlendirmelidir.
Erkekler Bayanlar
Minikler yıldızlar : 5.0’dan 7.0’a
Gençler : 6.0’dan 8.0’a
Büyükler : 7.0’dan 9.0'a Avrupa Şampiyonaları’nda
8.0’dan 10.0’a Dünya Şampiyonaları’nda
Eksi Puanlar
Madde 142
- 1.0: Yarışmacının aktivitesini durdurması ve baştan başlaması halinde, derecesi 1 tam puan azaltılır.
- 0.5: Yarışmacı müzikle senkronizasyonu kaybederse,
- 0.5: Yarışmacı dengesini kaybederse,
- 0.5: Yarışmacı izin verilmeyen bir hareket yaparsa,
- Yarışmacı gösterinin sonuna gelmeden aktivitesini durdurursa, yan hakem eksi işaret koyacaktır,
- Yarışmacı silahını düşürür ya da bırakırsa diskalifiye edilir,
- Silah kullanılan müzikli müsabaka performansı esnasında silah hiçbir koşulda yarışmacının elinden çıkmamalıdır. Yarışmacı silahını düşürür ya da bırakırsa diskalifiye edilir.
Dans Hareketleri
Madde 143- Müzikli müsabaka aktivitesi esnasında dans hareketleri kabul edilemez; böylesi hareketler hoş görülemez. “Break ya da jazz dansı” hatta “klasik dans” hareketleri uygulamayı tercih eden yarışmacılar en düşük dereceyi, yani her bir yan hakeminden 5.00 alacaktır.
Kostüm ve Makyaj
Madde 144- Makyaj, maske de dahil olmak üzere yasal müsabaka sanatı kıyafeti olarak kabul edilmeyen hiçbir tiyatro kostümü kullanılamaz.
Özel Efektler
Madde 145- Lazer, ateş, patlama gibi özel efektler hoş görülmez. Bu kuralı ihlal eden yarışmacılar derhal diskalifiye edilir.
Aero Kick Boks
Madde 146- Aero kick boks, aerobik ve kick boks tekniklerini içeren bir tür eğitim egzersizidir. Yarışmacı özel olarak seçilmiş bir müzik eşliğinde yalnızca kick boks “repertuarından” gelen teknikler kullanır. Müzik seçimi kişilere bırakılmıştır. Kurallar yalnızca aero kick boks için geçerlidir.
Aero kick boks, Steps, side to side, step touch, grapevine, leg curls, knee lifts, v steps, mambo, cha cha. aerobik teknikleriyle birleştirilmelidir.
Müzik ve Tempo Bilgisi
Madde 147- Hareketlerin müziğin vuruşlarıyla senkronizasyonu :
- Ritimsiz her hareket bir hata ya da ceza sayılır,
- Müzik vuruşlarının hızı (B.P.M dakika başı vuruş),
- Bu dakika başı en az 135 en fazla 155 vuruş olmalıdır,
- Egzersiz performansın başlangıcından itibaren en az 1 dakika 30 saniye, en fazla 2 dakika sürmelidir. Zaman kısıtlamasına uymak için egzersiz kreasyonunda 6 veya 8 periyod ya da 32 vuruş kullanılması tavsiye edilir.
- Müzikte küfürlü sözlerin bulunması yasaktır.
- Egzersiz performansın başlangıcından itibaren en az 1 dakika 30 saniye, en fazla 2 dakika sürmelidir.
- Performans 1 dakika 30 saniyeden kısa ya da 2 dakikadan uzunsa, yarışmacının puanı düşürülür (1.0 puan).
Kick Boks Teknikleri
Madde 148- Egzersiz sırasında yumruk ve tekme teknikleri tıpkı gerçek bir rakiple karşılaşır gibi akıcı, dinamik ve kuvvetli bir şekilde sergilenmelidir.
- Her türlü duraksama ya da denge kaybı puan kaybına yol açar.
- Her bir periyotta en az beş tekme ya da yumruk tekniği uygulanmalıdır (32 müzik vuruşu)
- En az 10 aerobik tekniği uygulanmalıdır.
- Çember oluşturacak şekilde etrafa tekme savurmak yasaktır.
Yaş Sınıflandırması
Madde 149- Aero kick boks müsabakalarında aşağıdaki yaş grupları katılmaktadır:
Erkekler ve Bayanlar
Minikler 07 – 12 yaş arası
Yıldızlar 13 – 15 yaş arası
Gençler 16 – 18 yaş arası.
Büyükler 19 – 45 yaş arası.
- Bayan ve erkek yarışmacılarda yaş sınıflandırmaları aynıdır.
- Federasyon gerek gördüğünde kategorileri birleştirilebilir.
Koreografinin Zorluğu
Madde 150- Koreografi içeren egzersizlerin oluşturulması esnasında, kişi simetrik ya da asimetrik bir plan tercih edebilir. Nihai puan için puan değerlendirmesi esnasında asimetrik bir plan, daha yüksek zorluk derecesi elde edecektir. Aynı şekilde , dairesel ve ters dairesel tekme, kanca tekme,kelebek tekmeler, atlayışlar ve ikili tekmeler, dönerek geri yumruk vs teknikler de daha yüksek zorluk derecesini hak eder
Müsabaka Türleri ve Atletlerin Senkronizasyonu
Madde 151 - Müsabakalar ya bireysel ya da üç kişilik atlet grupları halinde gerçekleştirilecektir. Bu üç kişilik grup farklı cinsiyetlere sahip yarışmacılardan da oluşabilir. Grup oluşturulması halinde, egzersiz sırasında atletler hem koreografilerinde hem de kick boks tekniklerinin uygulanmasında bu talimatın 147 nci maddesinde bahsi geçen kurallar ışığında tamamen senkronize hareketler gerçekleştirmelidir. Bireysel müsabakalarda da aynı kurallara riayet edilmelidir. Her türlü tereddüt hata ya da ceza sayılır.
Müsabaka Alanları ve Üniformalar
Madde 152- Aero kick boks müsabakaları en az 6x6 metrelik en fazla 8x8 metrelik bir minderde gerçekleştirilir.
- Yarışmacılar ya da takım üyeleri aktivitelerini ring sorumlusundan en az 7 metre uzaklıkta başlamalıdırlar.
- Alana girmeleri istendiğinde yarışmacılar mindere geçerler; hafifçe selam vererek hazır olduklarını belirtmek için ellerini kaldırırlar. Müzik başladığında zamanları da başlamıştır.
- Yarışmacılar uzun pantolon (aerobik ya da müsabaka pantolonları), tişört ya da (yalnızca bayan sporcular için) üstlük giyerler.
- Bayanlar sadece sutyenle müsabakaya katılamazlar.
- Ayakkabı giymek zaruridir; mücevher ya da piercing kullanılamaz.
- Bayanlar makyaj yapabilirler.
- Yarışmacılar yalnızca sunum esnasında ya da aktivitelerini sona erdirirken vücutlarının herhangi bir uzvuyla yere değebilirler.
- Aero kick boks yarışmacıları müzikli müsabaka içeriği kullanamazlar.
- Aktivitelerine gösteri (tahta masa, pompa kırmak vs.) ekleyemezler.
- Yarışmacıların aktivitelerine giriş eklemeleri yasaktır.
- Yarışmacılar kendilerini yan hakemlerine anons etmezler; bunun yerine mindere giderler, hafifçe selam verir ve başlamak için ellerini kaldırırlar.
- Müzik başladığında saat hakemi kronometreyi çalıştırır.
- Yarışmacılar performanslarına temel bir vuruşla başlamalılardır.
- Eldiven ya da diğer kick boks teçhizatı kullanılamaz.
- Bayanlar spor sutyenleri değil üstlük giymelidir.
Yan Hakemler ve Hakemler
Madde 153 - Yarışma hepsi açıkça görünen skor boardlar kullanan beş yan hakemi tarafından değerlendirilir. Bu hakemler ondalık sayılar da dâhil olmak üzere en az 7’ den fazla 10 puan üzerinden yarışmacıları değerlendirirler. Her aktivite sonunda ring sorumlusunun da komutuyla verdikleri puanları; sağ elleri ile tam puanları, sol elleri ile ondalık puanları aynı anda kaldırmak sureti ile ilan edeceklerdir. dereceleri yarışmacılara ve izleyicilere gösterirler. Bu dereceleri anons hakeminin okuyacağı şekilde gözle görünür bir yerde tutmaları gerekir. Ayrıca 1 Bilgisayar ve 1 kronometre hakemi olmak üzere toplan 8 hakem görev yapar.
- Derecelendirme yaparken, yan hakemler şu kıstasları göz önünde bulundururlar:
- Hareketlerin müzik vuruşlarıyla senkronizasyonu,
- Teknik, odaklanma, hız ve denge kalitesi ,
- Koreografi (kombinasyonların zorluğu vs.),
- Simetrik ya da asimetrik hareketler,
Skor Değerlendirmesi
Madde 154- Bir Aero Kick Boks müsabakasında yan hakemler, yarışmacıları aşağıdaki kıstasları göz önünde bulundurarak derecelendireceklerdir:
Erkekler Bayanlar
Minikler yıldızlar : 5.0’dan 6.0’a
Gençler : 6.0’dan 8.0’a
Büyükler : 8.0’dan 10.0'a
Eksi puanlar
Madde 155
0.5 - Müzikle senkronizasyonda başarısızlık,
Takım müsabakalarında, diğer takım üyeleriyle senkronizasyonda başarısızlık,
Stepte denge kaybı,
Yetersiz sayıda kick boks tekniği uygulanması,
Vücudun ayak dışında herhangi bir uzvuyla yere değmek,
Fısıldayarak ya da başka şekillerde akustik destek almak,
Yarışmacının düşmesi halinde,
Müsabaka sanatı tekniklerinin kullanılması halinde,
Aktivitenin yinelenmesi halinde,
Yarışmacı/takım müsabaka son bulmadan evvel aktivitesini keserse yan hakemler bu yarışmacıya/takıma 5.0 verecektir.
Her aktivite sonunda yan hakemler var olan kıstaslara göre kararlarını verir. Ring sorumlusu komutuyla skorboardlarını yarışmacıların ve izleyicilerin görebileceği şekilde kaldırır; anons görevlisi bütün dereceleri sayana kadar da bunları havada tutarlar. En yüksek ve en düşük derecelere işaret konur. Geriye kalan üç derece nihai skoru belirler.
Yarışmacıların berabere kalması halinde, işaretlenen en yüksek dereceye sahip olan yarışmacı galip ilan edilir. Yarışmacılar bu durumda da berabere kalırlarsa her iki yarışmacının en yüksek dereceleri karşılaştırılır. Bunun sonucunda da berabere kalınması halinde, yarışmacılardan aktivitelerinin yinelemeleri istenir.
Kararlar
Madde 156- Yan hakemlerin müşterek değerlendirmesi sonucu en yüksek puanı elde eden yarışmacı galip ilan edilir.
TEMEL VURUŞ : 32 vuruşluk periyodun ilk bölümünün ilk vuruşudur.
PERİYOT : Birleştirilmiş dört bölümdür (her bir bölüm sekiz vuruştan ibarettir.)
BLOK : 2 simetrik ve periyot ya da 2 ve daha fazla simetrik periyottan oluşur.
SİMETRİ : Hem sağa hem sola doğru gerçekleştirilen hareketlerdir.
ASİMETRİ : Sağa doğru gerçekleştirilen ancak sola döndürülen hareketlerdir.